Meddig élsz még vissza türelmünkkel

Qou usque tandem abutere

Ma délelőtt 10 óra 30 perckor Dobrev Klára átadja a Demokratikus koalíció feljelentését és bizonyítékait a Legfőbb Ügyészségen, amelyben bűncselekmény elkövetéséről tájékoztatja az illetékeseket. Az elkövető pedig nem más, mint Magyarország jelenlegi (köztársasági?) elnöke, Sulyok Tamás. A feljelentés tárgya szerint Sulyok Tamás bűnszervezet tagjaként részt vett magyar földterületek idegen kézre játszásában, zsebszerződéseket készített és illegális földeladásokat segített elő. Mindez az akkori törvények szerint is tilos volt, a mai büntetőtörvények alapján viszont kifejezetten bűncselekmény. 

Mielőtt belecsapnék a lecsóba, csupán emlékeztetőül mondanám el, hogy kiről-miről is van szó. A magyar köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ő a Magyar Honvédség főparancsnoka és az öt legfőbb magyar közjogi méltóság közül az első. Az államfő – aki, mint tudjuk, jelenleg fentnevezett Sulyok Tamás – ebből a helyzetéből fakadóan lényegében az első magyar. Mint ilyen pedig minden körülmények között elvárható, hogy hiteles, őszinte és megbízható polgára (első polgára!) legyen kicsiny hazánknak.

Mármost, ami a lényeget illeti. Tegnap este szörfölgetve a tévécsatornák között két, az ügyet érintő beszélgetésbe is belehallgattam néhány percre. Az egyikben a feljelentéssel kapcsolatos jogi helyzetet elemezte hazánk egyik vezető ügyvédje, Zamecsnik Péter és Hack Péter, az SZDSZ volt ügyvivője, ugyancsak jeles jogász. Arra lyukadtak ki, hogy a DK feljelentésének valószínűleg nem lesz jogi következménye. Egyrészt, mert a cselekmény jogi és büntetőjogi körülményei jelenleg tisztázatlanok (a magyar jog a földek elidegenítése tárgyában szembemegy az európai jogi szabályozással), másrészt az elkövetés időpontjában ugyan tilos volt az említett elkövetési magatartás, viszont nem volt bűncselekménynek nyilvánítva a magyar föld idegen kézre játszása.

A másik beszélgetés kevésbé volt tárgyszerű, sokkal inkább emocionális. Ha tömören össze akarnám foglalni a tartalom lényegét: Ejnye, elnök úr! Ez nem volt szép dolog.

Engedtessék meg nekem, hogy én is elmondjam a véleményemet, ami kicsit több, mint egy egyszerű fejcsóválás és enyhe dorgálásnak tűnő morgolódás. Nem véletlenül indítottam azzal ezt a kis eszmefuttatást, hogy kiről is van szó. Már ami az éppen aktuális államfő feladatkörét illeti. Mostanában abban a hivatalban amúgy elég nagy a fluktuáció. A momentán éppen Sulyok Tamás által betöltött funkciók együtt és külön külön is azt az elvárást támasztják az első polgár szerepét betöltő személlyel szemben, hogy intakt, tisztességes és becsületes ember legyen. Zamecsnik és Hack urak több egyéb kérdés mellett két dologban is egyetértettek. Egyrészt, hogy a „Sándor Palota” hibát követett el abban, hogy azonnal reagált a feljelentés hírére, mondván, hogy ők is feljelentést tesznek rágalmazásért. Másrészt, hogy ennek az ügynek nem lesznek jogi következményei, mégpedig a korábban említett tisztázatlan jogi helyzet miatt. Szerintem nem csak azért nem. Szerintem leginkább az zárja ki a jogi következmények lehetőségét, hogy az Orbán-Polt kettős csírájában fogja majd elfojtani azokat. Tudjuk: azok közül, akik az ő kutyájuk kölyke, senkit nem hagynak az út szélén.

Más dolog azonban Sulyok Tamás személye. Ő ugyanis ma már nem csak egy haver. Az most ne is legyen kérdés, hogy hogyan kerülhetett előbb az Alkotmánybíróság elnöki, majd a köztársasági (?) elnöki székbe. Már az előbbi esetben ugyanis az a minimum, hogy nemzetbiztonsági ellenőrzésen kellett (volna?) átesnie. Az utóbbinál pedig a jelölt kétszer olyan szigorú előzetes ellenőrzése volt indokolt. Megengedem, hogy ezek az ellenőrzések esetleg formálisak és felületesek voltak. De mi van, ha nem? Mi van, ha a nemzetbiztonsági ellenőrzés felhívta a döntéshozók figyelmét bizonyos kockázatokra a jelölttel szemben? Akkor valaki mégis ennek ellentmondva döntött. Legyintett a kockázatokra (a jelölt zsarolható, kompromittálható!) és a „majd azt én tudom” felkiáltással rábólintott. Erről a jóváhagyóról pedig tudjuk ki. A jóváhagyás okáról is tudjuk, hogy mi. A jelölt zsarolható és kompromittálható, vagyis azt teszi, amit mondanak neki. Lényegében erről szól az egész „nemzeti együttműködés”. Jegyezzük meg: még mindig nem ismerjük a pedofil-ügy pontos hátterét és most itt egy újabb botrányos eset.

Sulyok azzal kezdte, hogy a „családi legendárium” alapján hazudott arról, hogy náci-nyilas családból származik, az apja részt vett a zsidó-üldözésben és az elhurcoltak kifosztásában. Sulyok úr úgy tudta, hogy nem tett ilyet. Aztán meg kiderült, hogy mégis. Az is kiderült, hogy volt egy Selco nevű vállalkozása, amely sokaknak és főleg az államnak okozott károkat, Sulyok szerint azonban „jogszerűtlenül soha”. Egyértelműen hazudott, amikor azt állította, hogy nagyapjának a testvére volt Sulyok Dezső, a két világháború közötti magyar politikus, a két családnak ugyanis köze nem volt egymáshoz. Most úgy néz ki, hogy tagja volt egy bűnszervezetnek. Méghozzá egy olyan csoportnak, amely arra szövetkezett, hogy a magyar termőföld-kincset csalárd módon átjátssza külföldi személyek kezére. Nyilván nem elvi, vagy erkölcsi meggyőződésből. Sokkal inkább jó pénzért. Sulyok urat tehát meg lehetett vásárolni.

Van tehát egy köztársasági (?) elnökünk, pontosabban van Orbán Viktornak egy embere, akit immár nem először kapunk hazugságon és visszaélésen (nevezzük most finoman visszaélésnek a bűncselekményt), és akiről kiderült az is, hogy korrupt. Ezek alapján Sulyok Tamást mi leginkább a moral insanity meghatározással tudnánk illetni (szabadon erkölcsi toprongynak fordítanám), ami önmagában is lesújtó. Gyorsan jegyezzük meg, hogy Sulyok egyáltalán nem lóg ki a Fidesz mamelukok sorából, sőt! Éppen ellenkezőleg.

Mindezek alapján én is úgy gondolom, hogy a „Sándor palota” valóban nagyon elhamarkodta a bejelentést, amelyben feljelentéssel fenyegetőzik. Abban a palotában nincs helye sem hazugoknak, sem seftelőknek. Ebből következik, hogy Sulyok Tamás és sleppje mindössze egyetlen bejelentést tehet a lehető legrövidebb időn belül: az elnök „úr” azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről. Arról is dönteni kéne, hogy egyáltalán megilletik-e a leköszönő elnöknek járó juttatások. Csupán emlékeztetőül: a volt köztársasági elnököt havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg, amely nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez most havi bruttó 4,59 millió forint. Jogosult megfelelő lakás használatára, legfeljebb háromfős titkárságot alkalmazhat, térítésmentes egészségügyi ellátás és személygépkocsi használat illeti meg. Novák Katalin például házicselédet is tarthat.

Én meg csak azt kérdezem: meddig élhetnek még vissza türelmünkkel?

Utószó: Talán jelent valamit, hogy Orbán Viktor Facebook oldaláról Sulyok Tamás és Orbán Viktor közös képeit mára törölték...


Kép: Sulyok Tamás itt még nem rendőri őrizet alatt



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések