Orosz a propaganda

 


Emlékezetes az a minapi hír, hogy a cseh titkosszolgálat megállapítása szerint széleskörű orosz propagandahálózat működik az Európai Unió országaiban. Már magyar politikusokat is hírbe hoztak a hálózattal összefüggésben, de mindeddig semmiféle ezzel kapcsolatos következmény nem látszik körvonalazódni. Ezzel szemben egyre nagyobb a hírverés az orosz MERE magyarországi térnyeréséről. Azt is mondhatnánk, hogy miközben erős kényszer hatása alatt megszabadultunk az orosz kémbankároktól, most beszivárognak az orosz kémszatócsok.

Azért persze azt ne higgyük, hogy csak az úgynevezett suttogó propaganda célpontjai vagyunk. Több mint nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány komoly hangsúlyt helyez arra, hogy minél több magyar embert nyerjen meg az agresszor Oroszország iránt szimpátiával viszonyulók körébe. Ezzel párhuzamosan persze növekszik az ukrán honvédőkkel szemben állók száma. Vagyis nem feltétlenül kellenek nekünk ahhoz oroszok, hogy szeressük az oroszokat. Van erre nekünk saját akciócsoportunk, ráadásul a miénknek a miniszterelnök, és a külügyminiszternek nevezett illető a fő hangadója. Lassan nem múlik el hónap anélkül, hogy valahol a nagyvilágban Szíjjártó ne egyeztetne az ő Lavrov barátjával valami országos jelentőségű ügyben. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugyanakkor hónapok is eltelnek anélkül, hogy valamelyik „szövetségesünk” szóba állna Orbánnal vagy más magyar potentáttal. A szövetségeseink régóta óvják tőlünk a titkaikat, nyilván nem véletlenül. Azért ez elég nagy szégyen, nem?

Hogy az orosz propagandát szemügyre vehessük, ahhoz nem kell nekünk elmennünk a „legfelsőbb szintekre”. Nap mint nap szembejön velünk, belemászik a képünkbe és ömlik ránk a kormány által finanszírozott sajtóból és médiából. Példaképpen itt és most csak a portfolio.hu néhány cikkének címét vagy lényegét idézem:

Oroszországnak nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell tárgyalnia az ukrajnai rendezésről, hanem azokkal, akik utasítják” – mondta Lavrov külügyminiszter.

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok” – jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön elítélte az oroszok "barokkos és fenyegető megjegyzéseit" a két ország védelmi miniszterei, Sébastien Lecornu és Szergej Sojgu előző napi telefonos megbeszéléséről, amelyet a francia fél azért kért, hogy "hasznos információkat adjon át" az oroszoknak a krasznogorszki terrortámadásról.”

Az ukrán lakosság 77–77 százaléka támogatja hazája EU-, illetve NATO-csatlakozását – írja az Ukrajinszka Pravdaegy friss felmérés alapján.” „...a két szám magas, visszaesést jelentenek (sic!) az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest…”

Friss kutatás: már az ukránok sem hisznek igazán Zelenszkij legfontosabb ígéretében” Egészen pontosan abban, hogy az ország nemzetközileg elismert területeinek egészét felszabadítják, beleértve a 2014-ben annektált Krímet is.

"Törnek nyugat felé az orosz katonák, a NATO nyugtatja a kedélyeket.” 

"Dühöng Putyin jobbkeze: vérdíjat tűzünk ki minden NATO-katonára, az orosz fegyveresek szabályosan vadászni fognak rájuk.”

Ízelítőnek ennyi. És hogy mi köze ehhez a magyar kormánynak? Egyrészt a portfolio.hu-t a Net Média Zrt. jegyzi. Balogh Gabriella, a Net Média Zrt. társtulajdonosa „a kilencedik legbefolyásosabb magyar nő”. A hölgy elnökségi tagja a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Sportmarketing tagozatának, a Prima Primissima és a Fáy András Alapítvány kuratóriumának is. Sokat mondó. Miképpen az is, hogy a Portfolio.hu gazdasági lapot kiadó, valamint üzleti konferenciákat is rendező Net Média Zrt. négy év alatt 101,7 millió forintot kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól. Tetszik tudni! Amelyik a Fidesz CÖF nevű álcivil szervezetét is finanszírozza.

Amikor tehát úgy gondoljuk, hogy egy lényegében és szükség szerint független gazdasági-gazdaságpolitikai terméket olvasgatunk, valójában semmivel sem állunk távolabb a kormánypropagandától, mintha a Magyar Nemzetet olvasnánk. Legfeljebb nem tolják annyira durván a képünkbe Orbán és Rogán nézeteit, mint Bayer vagy a Megafon.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések